Hvad er en hjertestarter?

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der giver hjertet et stød med høj energi. Det kan bruges til at forsøge at genoprette en normal hjerterytme hos en person, der har fået et hjerteanfald. En defibrillator kan enten være en ekstern enhed eller en implantabel cardioverter-defibrillator (ICD).

En hjertestarter virker ved at sende et elektrisk stød til hjertet. Dette hjælper med at genoprette en normal hjerterytme. Stødet gives gennem puder, der placeres på brystet.

Eksterne defibrillatorer er bærbare apparater, som kan bruges af uddannet medicinsk personale, f.eks. paramedicinere, til at behandle en person, der er får et hjerteanfald. En ICD er en lille anordning, der implanteres under huden. Den er forbundet til hjertet med ledninger.

En hjertestarter skal anvendes, når en person har haft et hjerteanfald, og hjertet ikke pumper ordentligt. Dette kaldes hjertestop. Hvis det ikke behandles hurtigt, kan hjertestop føre til døden.

En defibrillator kan også bruges, hvis en person har en uregelmæssig hjerterytme, der kan føre til hjertestop. Dette kaldes ventrikelflimmer.

Hvor kan man finde hjertestartere?

Eksterne defibrillatorer findes på visse offentlige steder, f.eks. i lufthavne, på togstationer og i indkøbscentre. De findes også i mange ambulancer og andre lægebiler.

ICD’er bliver normalt kun implanteret hos personer, der har haft et hjerteanfald eller har en uregelmæssig hjerterytme, der kan føre til hjertestop.

Hvis du er et privat firma eller organisation, kan du købe en ekstern hjertestarter til din arbejdsplads. Du kan også købe dem til dit hjem.

Udøv andet førstehjælp

Det er vigtigt at huske, at brugen af en hjertestarter kun er en del af førstehjælp. Du bør også lære andre grundlæggende førstehjælpsteknikker, f.eks. hjertemassage. Dette vil hjælpe dig med at yde den bedst mulige pleje til en person, der har fået et hjerteanfald eller hjertestop.

HLR omfatter brystkompressioner og redningsåndedræt. Det bruges til at holde iltet blod i gang til hjernen og andre vitale organer.

Du kan lære HLR fra mange forskellige organisationer, f.eks. det britiske Røde Kors.

Andet førstehjælp består af tilkaldelse af en ambulance, placering af den tilskadekomne, behandling af eventuelle blødninger, behandling for chok og overvågning af den tilskadekomnes vitale tegn. Det består også af standsning af blødning, behandling for chok, at bringe personen i opvågningsstilling og meget andet.

Det er vigtigt, at man allerede fra barnsben lærer om førstehjælp Det kan en dag redde nogens liv. Der er mange, der ikke kan førstehjælp, og det er meget uhensigtsmæssigt. Tag et førstehjælpskursus, hvis du ikke kan førstehjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *